2021. március 25., csütörtök

BAYER ANTAL: A JOURNAL DE TINTIN KÉPREGÉNYEI (150 példány) - Jelenlegi ára: 2 500 Ft

Oldalak száma:  144
Rövid leírás:
Tintint szinte mindenki ismeri Magyarországon, de azt kevesen tudják, hogy a világjáró riporter nevét közel ötven éven át viselte egy hetente megjelenő képregényújság is. Az 1946-ban alapított Journal de Tintin meghatározó szerepet töltött be a francia-belga képregény történetében. Számos népszerű sorozat itt jelent meg először, mint például a Blake et Mortimer, a Michel Vaillant, a Chlorophylle, a Comanche, a Cubitus vagy a Thorgal. Elismert, ma is ünnepelt alkotók számára biztosította az első megjelenés és a szárnyalás lehetőségét, itt debütált Cuvelier, Hermann, Vance, Dany, Cosey és Van Hamme, itt teljesedett ki Greg, itt kapott lendületet a spanyol Mora és Gimenez, az olasz Pratt és a lengyel Rosinzki nemzetközi pályafutása.
A Journal de Tintin képregényei meghódították Európát, számos nyelven megjelentek és számos utánzót ihlettek, jelentős mértékben hozzájárulva a francia-belga iskola évtizedeken át tartó dominanciájához. Magyarországon erről annak idején politikai okokból nemigen értesülhettünk, bár az 1957 és 1961 között Újvidéken megjelenő Buksiban jó néhány cím megjelent magyarul is - ezt a vonalat nemrég felvette az újraindult Kockás.
A vásárlói szokások változása következtében az 1970-es évek második felétől csökkenni kezdett Franciaországban a képregénylapok népszerűsége és példányszáma, az olvasók a heti folytatások helyett egyre inkább a teljes, hosszabb történeteket keresték. A sorozatok és alkotóik alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, maga a Journal de Tintin azonban lassan elvesztette jelentőségét, és a több átalakulása után 1993-ban végleg megszűnt. A francia nyelvű képregényújságok történetét bemutató sorozatunk második kötete - a Vaillant-nak szentelt előzőhöz hasonlóan - első megjelenésük sorrendjében mutatja be a Journal de Tintin fontosabb képregényeit, összefoglalva főbb szereplőiket és motívumaikat, valamint alkotóik életpályáját.


Jelenlegi ára: 2 500 Ft
Az aukció vége: 2021-03-25 16:13 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése